Fiskinspiration

 

Fisk kan tillverkas på många olika sätt, lite beroende på vilken typ av fisk det är. Du kan panera den och servera som fiskpinnar, du kan ångkoka den eller steka den. Till och med äta den rå. Här nedan går vi igenom ett par olika sätt du kan äta fisk på, om du vill ha mer inspiration rekommenderas ett besök på matklubben.nu där du hittar otaliga recept på fisk varav åtminstone minst något som vi hoppas kan tilltala dig.

Sushi

Traditional Japanese food Sushi. Closeup japanese sushi on a bamboo napkin. Sushi collection

Sushi har idag utvecklats till något som närmast kan liknas vid svensk husmanskost, även om de flesta japaner förmodligen skulle fnysa åt hur vi äter det. Sushin har sitt ursprung i sjuhundratalets Sydostasien där man lagrade fisk i jäst- eller vinägerindränkt ris för att fisken skulle hålla sig. Efter ett par hundra år kom dock japanerna på att det faktiskt var rätt gott att också äta riset tillsammans med fisken, och vips var en delikatess född. Om du är sugen på att idag resa till Japan för att utbilda dig till sushikock i världsklass kan du räkna med sisådär en tjugo år av hårt jobb och utbildning innan du förhoppningsvis går ut skolan som godkänd.

Surströmming

1200px-SurströmmingSurströmming är väl själva definitionen på en älska eller hata-rätt. Vissa blir spyfärdiga bara av att tänka på det, andra blir eld och lågor och börjar dregla. Generellt sett följer detta geografiska gränser där munvattnet brukar rinna mer ju längre norrut i landet du befinner dig. Oavsett vad du själv tycker är det alltid en rolig sak att bjuda utländska gäster på. Påstå gärna att det är ”Swedish sushi”.

Surströmmingen i sig är ett arv från Gustav Wasa. Hans flitiga krigföring skapade saltbrist i Sverige, vilket gjorde det svårare att bevara mat året om. Istället för att salta fisken fick man då gå över på att jäsa den, och vips var en norrländsk specialitet född.

Enkla lyxfiskpinnar

Fiskpinnar är en stapelvara hos de flesta småbarnsfamiljer. Gärna prefabricerad med minimalt fiskinnehåll. Detta är synd då det är väldigt enkelt att göra egna, mycket bättre, fiskpinnar av färsk fisk. Blanda mjöl och ströbröd med kryddor (salt och peppar räcker), stek sedan små bitar torsk i en stekpanna och vänd ner mjölblandningen. Servera med potatismos.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

frontpage