Omega-3 – därför behövs det

Omega-3- och omega-6-fetter är så kallade fleromättade fetter. Att man talar så mycket om vikten av att få i sig tillräckligt av dessa fetter beror på att kroppen inte själv kan bilda dem från de kolhydrater och det protein vi äter (som den kan med de flesta andra fetter vi behöver). Istället måste vi få i oss dessa fetter via maten vi äter.

Att det är viktigt att äta mat som innehåller mycket omega-3, till exempel fet fisk och rapsolja, beror på att omega-3 och omega-6 används för att bygga och reparera celler i kroppen. Om man lider av brist på omega-3 kan man därför bland annat märka det på att man får torr och skrovlig hud, att man får sår i hårbotten eller att ens naglar blir sämre kvalitet.

drugs-206150_960_720Det är dock långt ifrån den enda funktionen som omega-3- och omega-6-fetterna har i kroppen. En annan uppgift som dessa fetter har är att reglera blodtrycket. Att äta tillräckligt med omega-3 är med andra ord viktigt för att man inte ska få för högt blodtryck. Andra saker som omega-3-fetterna och omega-6-fetterna bidrar till i kroppen är njurarnas funktion och blodets levringsförmåga. Omega-3 minskar nämligen levringsförmågan, vilket gör att risken för att drabbas av en blodpropp minskar. Dessutom bidrar omega-3 till kroppens immunförsvars normala funktion, och gör därför att man håller sig allmänt friskare.

Hur mycket fisk och omega-3 man än äter kan man dock inte undvika vissa sjukdomar, till exempel helt vanliga förkylningar. Om man råkar ut för en riktigt tuff förkylning, och vill ha råd om hur man lindrar sin feber kan man ta kontakt med KRY.

För små barn är det om möjligt ännu viktigare att få i sig tillräckligt med omega-3 än det är för vuxna, eftersom omega-3 och omega-6 bidrar till att de utvecklas och växer normalt.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

frontpage