Vilken fisk är nyttigast?

Fisk är nyttig mat och speciellt fet fisk som lax, makrill och sill. De innehåller massor av D-vitamin som hjälper kroppen att tillgodogöra sig kalcium och fosfor. Fet fisk är bra mot hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom innehåller fet fisk omega3 – fettsyror – som är mycket viktigt för hjärnans funktion. Sill är även en bra källa för jod, som är viktigt för sköldkörteln. Forskning har även visat att ett högt intag av fisk även ger snabbare reaktioner och stärker minnet. Tyvärr är det just i de feta fiskarna som de fettlösliga miljögifterna dioxin och PCB ansamlas.

Vad ska vi undvika?

Livsmedelsverket avråder barn, ungdomar, gravida samt fertila kvinnor från att äta fet fisk med höga halter av miljögifter mer än två-tre gånger per år. Övriga kan äta en gång per vecka. Odlad lax innehåller flera olika kemikalier som dioxiner, bifenyler samt insektsmedel. Vildfångad lax från Östersjön, Bottenviken, Vänern och Vättern innehåller höga halter av miljögift. Som konsument är det svårt att veta vad man ska välja. Det bästa är att följa med i debatter och nyheter om fiske. Som exempel kan nämnas när Anställda avråder från att beställa fiskburgare på McDonalds. Då har vi fått nyheten från en källa som bör veta vad som gäller.

Fisk innehåller massor av näringsämnen

Ett alternativ till lax är pintlax som påminner om lax men är lite mindre fet. Att äta fisk är nyttigt och även de mindre feta fiskarna innehåller viktiga ämnen. Makrill är en fet fisk som är både god och nyttig. Övrig fisk som du kan äta och som är bra både ur miljösynpunkt och med lågt innehåll av gifter är bland annat torsk från Barents hav, Sej från Barents hav och Island. Fortsätt att äta fisk, men bli en mer medveten konsument genom att begära att fisken ska vara ren från miljögifter samt att fisket har skett ur miljösynpunkt på rätt sätt.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

frontpage