Berömda fiskare genom historien

 

Inget ökar så mycket i storlek över tid som den där stora fisken du fångade när du var på fiskeresa för tio år sedan. Det är som Thore Skogman skaldade om storfiskaren som skröt över sina stora fiskar och hur armarna inte räckte till för att visa storleken. I en av de första bevarade historiska skrifterna, Homeros Odyssén, som till stor del utspelar sig på havet var det dock ovanligt att huvudpersonerna åt fisk. De enda gångerna det händer är när hjältarna var nära döden. I antikens Grekland var nämligen fisk en föda framförallt för de fattiga. Tur att vi blivit smartare sedan dess.

Ernest Hemingway – Den gamle och havet

ErnestHemingwayEn av de mest berömda fiskarhistorierna är Ernest Hemingways Den gamle och havet, som i stor utsträckning bidrog till att han belönades med Nobelpriset i litteratur. I den boken får vi följa den kubanske fiskaren Santiago som efter 84 dagar utan att ha fångat en enda fisk får en enorm svärdfisk på kroken. Santiago kämpar med fisken i tre dagar innan han lyckas fånga den, dock så får han ändå ingen glädja av den eftersom blodet från svärdfisken lockar till sig hajar, och Santiago kommer till hamnen med inget annat än ett fem och en halv meter långt skelett av en svärdfisk. Boken har lästs både som en allegori över manligheten, och som en historia om den kamp det är att vara människa. Oavsett hur man väljer att läsa den är det ett faktum att Hemingway själv var en mycket duktig fiskare som plockade upp både haj och svärdsfisk ur vattnet.

Ashaninka-folket

Många naturfolk har överlevt på jakt och fiske, få har gjort det så länge och under så svåra förhållanden som Ashaninka-folket i Peru. De är en av få sydamerikanska indianstammar om fortfarande lever ett traditionellt liv, men att göra det är inte lätt. De har förföljts av regeringen, illegal skogsavverkning har förstört många av de områden de fiskar i, under inbördeskriget 1980-2000 mördades flera av dem av den kommunistiska guerillan Sendero Luminoso och idag pressas de hårt av diverse kokainproducerande gangsterkarteller. Trots detta fortsätter de leva förindustriellt med fisk som basföda. Fisken fångar de i Amazonfloden med hjälp av enkla kanoter och spjut insmorda med gift från barbasco-plantan. Rätt långt ifrån vårt moderna fiske.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

frontpage