Djuphavsfiske i Norge

Norge har perfekta förutsättningar när det kommer till fiske. Utanför hela Norges kust är djuphavsfisket bra. Utanför Lofoten i de allra nordligaste delarna av Norge finns det allra bästa förutsättningarna. Fiskar som torsk, makrill och gråsej hör till de vanligaste att få på kroken och för de som har lite tur kan en hälleflundra eller havskatt komma med i fångsten. Vill man dra upp de största fiskarna är det djuphavsfiske som ger bäst förutsättningar. Det anordnas många resor där det erbjuds djuphavsfiske i olika former för den som är intresserad att prova på. Det är en rolig och lite annorlunda aktivitet både för de som brukar fiska annars och för de som bara vill göra något annat under sin semester.

Man fiskar från båt

När man ger sig ut på öppet hav för att fiska finns det mycket att tänka på. Det gäller att ta med sig kläder anpassat för väder på öppet hav. På havet kan det snabbt vända och det gäller att ha med sig allt från regnkläder till nivea solkräm. Självklart går det att kolla vilket väder det ska vara innan, men det är bättre att vara förberedd för alla väder. Några timmar ute till havs kan lätt bli lite kyligt av vindarna samtidigt som solen ligger på och man lätt blir bränd. Ett ombyte kan dessutom vara lämpligt om man råkar bli blöt. Säkerhetsutrustning kan vara bra att kolla upp innan om det ingår eller om man behöver ordna det på egen hand. Vanligtvis går det att få med vid arrangerade resor, men det kan ändå vara bra att kolla upp vad som gäller just på din planerade tur. För de som inte har testat på havsfiske tidigare är det bästa att åka med erfarna fiskare för att lära sig om hur det går till. Det är stor skillnad mot att fiska från land eller på grundare vatten.

Regler för att ta med sig fisken hem

Personer lagar mat utomhus

Det senaste året har det kommit till strängare regler för dem som vill ta med fisken hem. Den nya kvoten för hur mycket fisk en person får ta med sig ut ur landet som turist är 20 kg om man har varit med och fiskat med ett företag som är registrerat för turistfiske. Väljer man att åka ut själv och fiska på egen hand är det en maxgräns på 10 kg som gäller. Det finns också en minimigräns för hur små fiskarna får vara som man tar upp. Minimigränserna varierar mellan fiskesorterna och det är bra att kolla upp innan. Reglerna är till för att bevara tillväxten av fiskbestånden och att respektera dem gynnar fiskarna på sikt. Det här kommer på sikt att gynna sportfisket och bidrar till att höja kunskapen kring fiskets påverkan på fiskebestånden och förhoppningen är att det kommer att stoppa utsmugglingen av fisk på sikt. Reglerna gäller för havsfiske och är undantagna sötvattensfiskarna röding, öring och lax. Utländska turister får bara använda sig av handhållna fiskeredskap och reglerna säger att man ska hålla sig minst 100 meter från fiskeodlingar.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

frontpage