Fiskhälsa och framtida miljö

Att fiska kan vara otroligt avkopplande men också spännande att uppleva och förhoppningsvis få fångst. I Sverige går det utmärkt att fiska men på senare tid har man upptäckt höga halter av miljögifter i vissa områden och fisk i Sverige. Därför är det klokt att se över var man fiskar så att man kan känna sig säker på den fisk man äter.

Giftfria fiskar och hälsosam ventilation för optimal hälsa

Fångar man och äter fet fisk från Östersjön eller andra insjöar i Sverige, kan man riskera att få i sig allt för höga halter av miljögifter. De gifter man finner är PCB, dioxin och kvicksilver. Vill man vara säker på att äta giftfri fisk ska man hellre fiska i haven eller köpa fisken som är fångat där. Det finns en hel del https://fiske.zaramis.se/2020/08/21/fet-fisk-som-inte-innehaller-miljogifter/:giftfria feta fiskar som man kan njuta av utan att vara orolig att man får i sig onödiga och skadliga kemikalier. De feta fiskar som fiskats säkert och giftfritt i haven är regnbågslax, skarpsill, sardin, hästmakrill, siklöja eller till exempel odlade laxar och odlade rödingar. Att undvika miljögifter i mat är livsviktigt då detta kan bidra till sjukdomar och hälsoproblem. Det finns ett tydligt samband mellan sjukdomar och miljögifter och man kan drabbas av cancer, immunstörning eller till exempel hormonstörningar. Att ta hand om hälsan är viktigt och förutom att undvika miljögifter, så är inomhusluften extremt viktig! En dålig inomhusluft kan också bidra till hälsoproblem eller sjukdomar. Då ska man se till att kontrollera ventilationen med en professionell ovk besiktning i lägenheten eller huset.

Havsfiske för hälsosammare fisk

När man hellre väljer att fiska runt haven, är till exempel att fiska längs Västkusten perfekt! Vill man veta hur man fångar makrill finns det bra tips och en del saker att tänka på. Det är runt maj och juni som de större stimmen anländer till Västkusten. Många sportfiskare som fiskar makrill i haven använder sig av något som heter häckla. En häckla består av ett minimum av två krokar, små flugor eller till exempel gummimakk. Makrillshäcklor tillverkas ofta med så kallad flashabou en typ av blänkande trådar som reflekterar ljuset bra. Vill man hellre fiska havsöring som också är en populär havsfisk, finns det bra tips hur man fiskar havsöring direkt från experterna! Ett smart tips är att bland annat ringa de lokala fiskebutikerna som ligger runt där man ska fiska. Där kan man få de senaste skvallret om var man finner mest havsöring. Ett annat smart tips är att fiska havsöring kring vikarna och gärna tänka på att kolla vind, vattentemperatur och google maps. Havsöringen söker sig gärna till vikar där vattnet är som varmast och platser där vinden blåser mest mot land.

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

frontpage