Svenska ädelfiskar

Vi har i Sverige och i våra svenska sjöar gott om ädelfisk. Ädelfisk är som ord ett annat namn för laxfiskar som identifieras på sin fettfena. Ädelfiskarna lockar folk till dess sjöar eftersom de är väldigt smakliga att äta, en riktig delikatess som är väldigt dyr att köpa. Att få fånga en ädelfisk själv ger dessutom en extra bra känsla till middagen, när du även får bjuda på historien om hur du fångade fisken som ligger på dina gästers tallrikar. Ädelfiskarna finns naturligt i många sjöar men utplanteras ofta för att behålla beståndet. I vissa sjöar planterar man in dem utan att det finns ett naturligt bestånd, i det som kallas ”put and take” -sjöar. Där betalar du för de fiskar du fångar.

Akta er för storgäddan

De arter ädelfisk vi har i Sverige är i första hand sik, siklöja, lax, öring, röding, regnbåge och harr. projektet ”Lax i Vänern” syftar till att skapa ett långsiktigt fiske med lax och öring. Projektet startade redan 1988 med 200 000 fiskar per år men siffran har sjunkit till ca 50 000. Målet är nu att komma upp i åtminstone 90 000 smolt, fisk som är redo att vandra, per år. Projektet hoppas även på bidrag från privatpersoner. Man hoppas med detta projekt kunna utveckla fisketurismen i och kring Vänern. Ett stort problem för plantering av ädelfisk brukar vara gädda som ofta finns i sjöarna. Gäddan är en rovfisk som kan äta upp stora bestånd av ädelfisk som kan få hela arter att dö ut i en sjö. Att bli av med gädda är ett stort problem i många byar och fiskevårdsområden och har varit i alla tider.

Att bjuda på ädelfisk

När du lyckats fånga din ädelfisk och du håller på att spricka av stolthet bara av att rensa den finns många tips för hur du kan tillaga den för att bjuda dina vänner på en fantastisk middag. Ädelfisken behöver sällan mycket tillbehör eller stora ansträngningar då den är så god i sig så att bara bjuda kokt potatis tillsammans med exempelvis en ugnsbakad öring där du slår på grädde över fisk och dill är en alldeles fantastisk rätt. Med den beryktade gäddan får du lite mer utmaning att tillreda en bra rätt, då kan du se på mixer.nu för att få tag i en bra mixer där du kan mixa köttet för att sedan göra gäddfärsbiffar som du kryddar upp ordentligt, då kan till och med gädda vara en delikatess – faktiskt!

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

frontpage