Isfiske
Att isfiska, eller pimpla som det också kallas, är en populär sysselsättning i norra Sverige under vintern. Många börjar fiska så fort isen är tjock nog att bara stå på, då du kan se igenom den. Det är något vanskligt att hålla till på isen i det stadiet så då krävs ordentlig kunskap om sjön och dess in- och utlopp och utrustning i form av kanske flytoverall och isdubbar. När isen är så tunn är det att föredra att hålla sig nära kanten och där man vet att man lätt kan ta sig upp på land igen. Förr, och även idag, var detta en stor del i hur man fick tag i sin mat, precis som man fiskade på somrarna.
Perfekt som familjeaktivitet
Att isfiska tillsammans hela familjen kan vara väldigt rofyllt och ge mycket värdefull tid tillsammans där ni kan umgås utan mobiler och annat störande eftersom du oftast befinner dig en bit från civilisationen. Det är härligt för barnen också att få lära sig dessa gamla ”konster” och få umgås i naturen och lära sig ta vara på det som finns att ta vara på i skog och mark. Ofta blir barnen positivt överraskade och tycker det är riktigt roligt. Just isfiske medför en spänning som är svår att hitta och som är nåt helt annat mot sommarfisket, som ju även det såklart kan vara en kul aktivitet att göra tillsammans. Känslan när du sitter där på din pall eller ryggsäck och väntar på att ditt lilla spö ska vibrera eller att du ska få känna att det rycker i linan är nåt alldeles unikt, ofta med en magisk natur runtomkring. De flesta blir bitna och vill inte sluta.
Billigt och enkelt med utrustning
Det krävs inga dyra maskiner eller utrustning för att börja med isfiske. Dyraste redskapet du kan behöva är en isborr, men där kan du göra som man gjorde förr,, och många än idag, och hacka upp ett hål med en yxa som du kan hitta hos Kellfri.se. Utöver detta behöver du ett spö som finns i alla prisklasser från att du kan hitta ett gammalt på loppis för tio kronor till att du kan köpa riktigt avancerade för flera hundralappar. Sen finns det en djungel av olika beten och blänken eller mormyskor som inte heller kostar mycket. Där kan man lyssna med lokalbefolkning eller de som säljer vad som brukar funka i olika vatten och till olika fiskar. Oftast spelar detta mindre roll utan det handlar om att hitta rätt ställe att fiska på för att locka upp fiskarna. Viktigast av allt är dock att du ser till att du har det fiskekort du behöver för den aktuella sjön..